Kamenje gladi: “Ako me vidiš, plači”

Suša u Evropi

Rijeka Elba u Njemačkoj pogođena sušom pokazuje Kamenje gladi iz 1616. godine

Ozbiljna suša dovela je do pada vodostaja rijeke Elbe i otkrila vjekovima staro “kamenje gladi”.

Na kamenu koji je danas vidljiv u Dečinu, gdje Elba )Laba) preko granice protiče iz Češke u Njemačku, 1616. godine je jednom kamenu ispisano upozorenje koje glasi: “Ako me vidiš, plači”.

Kamenje ukopano u blizini obale, da se označi nivo vode tokom godina gladi, otkriveno je ovih dana, dok suša nastavlja da muči Evropu. Ovakvo kamenje uobičajeno u njemačkim naseljima od 16. do 19. stoljeća bilo je ispisano sa sličnim jezivim upozorenjima o opadanju vodostaja.

Srednju Evropu pogađa istorijska suša, a rijeka Rajna je u ponedjeljak bila rekordno niska.

Uprava za vodu i brodarstvo Njemačke (WSV) izmjerila je vodeni stup od samo 30 cm na ključnoj referentnoj tački u Kaubu – uskom grlu za brodarstvo na rijeci koja opskrbljuje industrijska područja Njemačke. Najmanje 15,7 inča vode potrebno je da bi komercijalni brodovi bili mogli ploviti, a prognozirani nivoi vode za WSV mogli bi dalje pasdati tokom ove sedmice.

Njemačka brodarska kompanija Contargo upozorila je u petak da njeni brodovi koji plove Rajnom i njenim pritokama “ne mogu bezbjedno ploviti”.

U Emmerichu, gdje Rajna teče preko holandske granice, na referentnoj tački izmjereno je 1,5 inča vode – rekordno nizak nivo, premašivši 2,7 inča vodenog stupca izmjerenog 2018. godine.

Iako bi očitanja na referentnoj tački Emmerich – koja nije najdublja tačka rijeke – mogla pasti na nulu ove sedmice, trgovačka linija rijeke i dalje je plovna.

S povećanjem vrućine strahuje se da bi se situacija u njemačkim rijekama mogla još pogoršati.

“Sve dok ne pada kiša, nastaviće da pada nizbrdo”, rekao je portparol Kancelarije za vodu i pomorstvo Rajne u nedelju za televiziju Welt.

Ekonomisti procjenjuju da bi ovogodišnji prekid plovidbe Rajnom mogao naštetiti ukupnom ekonomskom rastu najveće evropske ekonomije do pola procentnog poena.

Kako se Njemačka okreće uglju, kako bi smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu, Rajna je postala još kritičnija. S obzirom da brodovi već ne mogu prevesti dovoljno uglja zbog niske količine vode, energetski gigant Uniper upozorio je na smanjenje proizvodnje u dvije svoje elektrane, koje zajedno isporučuju četiri posto njemačke električne energije na ugalj.

(izvor: The Telegraph)

„Wenn du mich sehen kannst, weine“: Dürregeplagte Elbe enthüllt Hungersteine ​von 1616

(spagos)

Komentariši