Biće sjajno u Mostaru

Skakači o nastavku prvenstva i Red Bull Cliff Divingu u Mostaru

Takmičenjem na Starom mostu, 27. avgusta, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022. ulazi u svoju drugu polovinu. Kratka viđenja dosadašnjeg toka i očekivanja od nastavka sezone, kao i od talm,ičenja u Mostaru, dali su vodeći skakači u ukupnom poretku, Rhiannan Iffland i Catalin Preda, te legenda skokova Orlando Duque.

Sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i legendarni kolumbijski skakač Orlando Duque predviđa još više uzbuđenja i neizvjesnu borbu za titule do samog kraja sezone. Kako kaže, skakači su ušli u formu i komotni su pri izvođenju sve kompleksnijih skokova, saopštili su organizatori.

On očekuje i neke promjene u pristupu, jer na sredini sezone skakači već počinju plaćati danak napornoj sezoni i sitnim povredama. Raspored takmičenja do kraja je prilično gust, tako da moraju pažljivo tempirati formu i voditi računa o svojim tijelima. Po njegovim riječima, drugi dio sezone je vrijeme kada do izražaja dolazi strategija i skakači se više oslanjaju na iskustvo.

Upravo će tehnike sprječavanja povreda biti jedna od tema međunarodnog cliff diving trening kampa koji će Duque od 23. do 28. avgusta održati na obnovljenoj skakaonici Duradžik, čijem je svečanom otvaranju ovog juna Duque lično prisustvovao. O tehnikama zagrijavanja i načinima da se smanji mogućnost povreda govoriće Angela Passenbrunner, fizioterapeutkinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva

Petorostruka prvakinja i vodeća u poretku Australka Rhiannan Iffland jako je zadovoljna dosadašnjim tokom sezone, te se raduje ponovnom dolasku u Mostar, koji, po njoj, ima najbolju publiku i energiju, i gdje će pokušati da dođe do trećeg trijumfa na Starom mostu.

Rumun Catalin Preda smatra da je sada važan svaki bod, svaka stanica, svako talmičenje, svaki skok. Složio se s Duqueom da skakači moraju voditi posebnog računa o tijelima, jer sezona ulazi u završnicu i kalendar takmičenja je zgusnut, a Mostar smatra mjestom s velikom tradicijom i posebnom atmosferom i gledaocima.

“Biće sjajno, u Mostaru je uvijek sjajno”, zaključio je Preda.

(NovaSloboda.ba)

Komentariši