U sjećanju: Milutin Šoškić, legendarni golman

Legendarni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić, preminuo je u 85. godini.

Milutin Šoškić rođen je 31. decembra 1937. godine, a bio je porijeklom je iz Crne Gore.

Najveći dio karijere proveo je u Partizanu, od 1955. do 1966. godine, i bio je član čuvene generacije koja je igrala finale Kupa šampiona protiv Real Madrida.

Sa crno-bijelima je tih godina dominirao u jugoslovenskom fudbalu, tada su na sceni bile “Partizanove bebe”, jedna od najboljih generacija u istoriji jugoslovenskog fudbala.

U tom periodu, Partizan je bio četiri puta prvak države, tri puta uzastopno.

Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 50 utakmica, bio je vicešampion Evrope 1960. godine, a iste godine osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu. Na prvenstvu svijeta u Čileu, gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto, istakao se fantastičnim odbranama.

Nagrada i priznanje za sve odbrane u dresu reprezentacije i Partizana stigla je u vidu poziva za Tim svijeta. U meču sa Engleskom na Vembliju 1965. godine Milutin Šoškić je bio među najvećim asovima tog vremena.

U inostranstvu je branio za njemački Keln, od 1966. do 1971. godine, ali zbog teške povrede, loma noge, imao je dugu pauzu.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, između ostalog i u Partizanu, zajedno sa legendama kluba Milošem Milutinovićem i Nenadom Bjekovićem.

Kada je Bora Milutinović postao selektor reprezentacije SAD, Milutin Šoškić je bio trener golmana u stručnom štabu američke selekcije.

(vijesti.me)

Od Šoškića se oprostio i njegov drugi klub za koji je branio, njemački nekadašnji šampion i osvaja kupa, 1. FC Köln. Interesantno je da će se u tekućoj Konferencijskoj ligi, u istoj grupi sastati FK Partizan i 1. FC Köln, dva kluba u kojima je Milutin Šoškić proveo svoju čitavu golmansku karijeru:

1 FC Köln i beogradski Partizan sa nestrpljenjem očekuju dva uzbudljiva duela u grupnoj fazi Konferencijske lige, ali su Euro iščekivanja sad pokvarile tužne vijesti.

Sa Milutinom Šoškićem († 84) u subotu je umrla legenda golmana, koji je svojevremeno stekao status heroja u oba kluba. Srpski vicešampion je u subotu potvrdio smrt svog bivšeg profesionalca i odao počast svom bivšem golmanu, “sedmorukom panteru”, u jednoj dugoj klupskoj izjavi.

Šoškić je između 1955. i 1966. stajao na golu Partizana 387 puta, četiri puta je osvojio šampionsku titulu Jugoslavije i Kup 1957. godine.

„Danas nas je napustio legendarni golman Partizana Milutin Šoškić u 84. godini. Tužan dan za svakog člana crno-bijele porodice. Neka mu je večna slava i hvala!”, napisao je klub na Twitteru. “Branio je bravurozno, izvlačio uzdahe protivnika i gromoglasne aplauze svojih navijača, postao je prava zvijezda i nije mario za slavu.”

Šoškić je branio za 1. FC Köln od 1966. do 1971. godine, a po prelasku iz Jugoslavije izgurnuo je sa gola prvog golmana Kölna Antona “Tonija” Schumachera (83) na klupu. Prilikom pobjede Kölna u DFB-Pokalu, 9. juna 1968. u finalu protiv VfL Bochuma (4:1) Šoškić je stajao na golu. Branio je i u finalu kupa 1971. (1:2) protiv FC Bayern Münchena.

(express)

(spagos)

Komentariši