Street Arts Festival, Mostar postaje otvorena galerija pod nebom

slike sa SAFM 2021.

U Mostaru u subotu službeno počinje 11. Street Arts Festival, festival ulične umjetnosti, a gost i najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja je američki umjetnik Mark Jenkins.

“Udruženje ‘Rezon’ je službena platforma i organizator Festivala, a bavimo se unaprjeđenjem urbane kulture, ssvremene i javne umjetnosti i koja za viziju ima da kroz umjetnost, inkluziju, edukaciju unaprjeđujemo društvo”, kazala je na konferenciji za novinare Marina Đapić, jedna od organizatorica Street Arts Festivala.

Dodala je kako je Festival planiran godinu dana, te kako je osmišljen i specifičan, off program koji za cilj ima uglavnom edukaciju i okupljanje lokalne zajednice.

“Već sutra službeno obilježavamo otvaranje Festivala u Omladinskom kulturnom centru ( ‘Abrašević’, a posjetioci će moći uživati u glazbi, art marketu, dječjem kutku, performansu s grafiterima. Dan kasnije, u nedelju se družimo u Sjevernom logoru, gdje je zapravo naša grafiti zona, a gost će biti Frenki”,kazala je Đapić.

U ponedeljak, 5. septembra, program se seli u Vukovarsku ulicu, gdje je planiran događaj „Kafa na zidiću“, a cilj je druženje s građanima. Ovom događaju prisustvovaće predstavnici ambasada i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“U prostorijama udruženja će se održati filmska veče, a na njoj će biti prikazan film o street artu ‘Sky is the limit’. Takođe, održaće se i grafiti radionica koju vodi Benjamin Čengić, grafiti umjetnik Zijan, gdje će se mladi ljudi pobliže upoznati i edukovati o grafiti umjetnosti”, izjavila je Đapić.

U “Abraševiću” će se održati i koncert grupe „Nipple People“, a na sami kraj festivala planirano je druženje u prirodi kod Blagaja.

Lokacije gdje se oslikavaju četiri murala su: Sjeverni logor, Gimnazija na Španskom trgu, Vukovarska i Šantićeva ulica, dok će instalacije Marka Jenkinsa biti postavljene u Titovoj ulici.

“Cijeli vizual našeg programa zaokružen je prefiksom ‘-re’, koji naglašava da postoje svjetovi koji imaju potenciju za ‘regenerisanje’, pa je i naša misija da re-kreiramo, re-generiramo i re-zoniramo”, rekla je Maja Rubinić, članica udruženja „Rezon“.

Navela je i kako su svi umjetnici koji dolaze u Mostar profesionalci, koji zapravo žive od svojih honorara i uspješno se bave uličnom umjetnošću.

Američkog umjetnika koji je ovogodišnja zvijezda i veliko ime festivala predstavila je Sabina Maslo.

“Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Danas će se izvršiti postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom”, naglasila je Maslo.

Kako kaže ona, Jenkins se uličnom umjetnošću duže od 20 godina i ono što se veže uz njega je da izlaže i u galerijama, te su njegovi radovi prepoznati od publike i od kritike, a njegove skulpture biće poklon gradu Mostaru.

Mark Jenkins je izjavio da je nakon dolaska u Mostar izdvojio par dana kako bi istražio grad. Po njegovim riječima, prvo što je primijetio bila je zgrada Staklene banke i, kako je rekao, to mu je bilo savršeno upoznavanje s gradom.

“Drugačiji je od onoga na što sam obično navikao, a velik broj ruševina je uticao na samu ideju. Uvijek radim skulpture u obliku svoga tijela i kad ih iznesem u prostor, one su zapravo projekcija mene samog, to mi je zabavno raditi”. objasnio je umjetnik.

Dodao je kako Mostar po uličnoj umjetnosti dosta sliči ostalim gradovima u kojima je radio.

“Lijepa stvar u vezi Mostara je što imate baš tu zgradu Staklene banke, gdje se ima obilje mjesta za izraziti se, a na ulicama sam vidio lijepe primjere ulične umjetnosti”, ustvrdio je Jenkins.

Jedan od glavnih partnera festivala je Telemach fondacija.

“Telemach fondacija već nekoliko godina ulaže i podržava društveno odgovorne projekte i programe. Rad s lokalnim zajednicom je bit našeg poslovanja. Fokus našeg djelovanja su uvijek mladi i njihova perspektiva. Ponosni smo što smo stali rame uz rame s udruženjem ‘Rezon’ na ovom projektu”, izjavila je predsjednica fondacije Hajdi Mostić.

(NovaSloboda)

Komentariši