Na putu Trolova

Trollstigen je spektakularni planinski put u oblasti Rauma, u zapadnoj Norveškoj.

Cesta puna serpentina se penje uz planinu i nudi uzbudljivi doživljaj vožnje.

Ova cesta je jedna od najpopularnijih nacionalnih turističkih ruta u Norveškoj i predstavlja spektakularnu vožnju gore ili dolje, serpentinama između Åndalsnesa i Valldala.

Put nije posebno dug, ali vijuga kroz 11 krivina do Stigrøre, na 858 metara nadmorske visine.

Na vrhu Trollstigena nalazi se platforma sa koje se pruža spektakularan pogled, a tu su i dva vidikovca duž ceste. Svi su dizajnirani da se uklope u prirodno okruženje, od strane norveške arhitektonske firme Reiulf Ramstad Architects.

Izgradnja ceste je započela 1916. godine, putem, koji je stoljećima postoja između mjesta Åndalsnesa i Valldala. Još uvijek se mogu vidjeti dijelovi originalnog puta za konje pod tovarom, koji se na nekim mjestima nalazi uza sami novi put. Svaka od 11 krivina ima svoje ime, većina po majstorima koji su predvodili građevinske ekipe, koje su gradile cestu.

Vožnja po cesti je fascinantna, ali može biti i test za živce! Ali, ako vam je pomalo neugodno s visinama, možda biste trebali pustiti da neko drugi preuzme volan.

Činjenice o Trollstigenu

Cestu je 31. jula 1936. otvorio kralj Haakon VII. Prije toga, farmeri sa obje strane planine vrijedno su radili na izgradnji i poboljšanju puta, koji je postojao prije otvaranja novog puta

Put je uzak, sa nagibom od oko 9%

Vozila duža od 13,1 metar ne smiju se kretati ovom cestom

Cesta je zatvorena tokom zimskih mjeseci, ali je vrlo popularna turistička atrakcija tokom ljeta. Postoji nekoliko sjajnih vidikovaca i prolaznih džepova, sa kojih se pruža spektakularan pogled u dolinu.

Trollstigen Road – Rauma – Norway – Fjord Tours

Na ovom putu se 2. oktobra našla jedna naša ekipa, koje je na neki način, jednim nezaboravnim događajem, htjela ugostiti rodicu Šaćiru, koja je iz Mostara došla u posjetu rodbini u Norveškoj.

Od najmanjih do najvećih, od unučadi, do deda i nena, uspon na putu Trolova je zabilježila Sabina. Ovdje nekoliko najinteresantnijih momenata sa ovog jedinstvenog izleta.

Ko zna, možda se nekad i ponovi!?

(spagos)

Komentariši