Stare slike pričaju: Radovi na Musali, Vakufska zgrada skoro završena, 1937…

1937.

Autor fotografije Paul Schulz…

Iz dnevnika Miroslava Loosea saznajemo da je, 4. avgusta 1936. godine, u prisutnosti Ibrahima ef. Ribice i Saliha ef. Efice, mostarskoj Opštini podnio svoj projekat izgradnje Vakufske kuće na Musali.

Međutim, tadašnji gradonačelnik Husein Husaga Ćišić glatko odbija projekat, jer „ako opština već ustupa zemljišni trg za gradnju zgrade Vakufske kuće, ona mora biti reprezentativna i kubali“.

Loose odmah daje primjedbu kako će, u tom slučaju, zgrada većih gabarita u potpunosti zakloniti nisku munaru Ćose Jahija Hodže džamije.

Husaga naređuje da se munara ruši i ponovo izgradi viša. Ubrzo je Loose predočio Opštini novi projekat Vakufske kuće većih dimenzija, kao i rješenje oko povećanja visine munare. Husaga prihvati projekat, te se 1936. godine pristupa izgradnji objekta, koji je završen 1937. godine.

Čampara/Vrančić/Špago”

izvor: spagosmail: Sitan znamen: Musala – Vakufska kuća

Sitan znamen: Musala – Vakufska kuća – spagosmail (blogger.ba)

(priredio Armin Džabirov)

fotografije Gordana Miletić Buzaljko (iz arhive Drago Karlo Miletić, cidom.org)

Vakufska kuća je u stvari zadužbina Hasanbega Lakišića. On je naime za života oporukum od 16.Maja 1917 godine odredio da se od njegove ostavštine za 200 000 groša kupe nekretnine u Inegolu (Turska) i da se na njegovo ime uvakife. Dalje je odredio da se prihod od tih nekretnina troši na izdržavanje najčuvenije medrese u Inegolu. Pošto ondašnja turska vlast nije htjela primiti taj novac mostarski muftija je izdao fetvuda se s tim novcem podigne na Hasanbegovo ime ta kuća. Prilikom izgradnje je čak i Alajbegovića česma prebacena na današnju lokaciju.

Hivzija Hasandedić separat iz Glasnika VIS-a u FNRJ br 10-12 iz 1961g “Zadužine Hadži Ahmedage Lakišića u Mostaru

(Mirsad Lakišić)

Komentariši