Nevjerovatno ozbiljno: Zato se niko nije smijao na starim fotografijama

Prema našim prabakama i pradedama, nekada je sve bilo bolje: bez saobraćajnih gužvi, bez straha od pametnih telefona, dobro odgojena djeca i jednostavno manje stresa općenito.

Ali vjerovati u ovo navodno zlatno doba je teško, kada pogledate ozbiljne izraze lica na starim fotografijama.

Umjesto veselog smijeha i opuštenih lica, na fotografijama iz tih vremena uglavnom se vide ledeni pogledi i ukočena tijela. Čak i na fotografijama sa vjenčanja, mlada i mladoženja izgledaju više zastrašujuće nego srećno. Zašto su tada svi izgledali tako strašno ozbiljni?

Osmeh je za idiote

Nicholas Jeeves iz Cambridge School of Art daje objašnjenje u svom članku “The Serious and the Smirk: The Smile in Portraiture” „Ozbiljnost i podsmjeh: Osmijeh na portretu”. Shodno tome, srećan osmijeh se u to vrijeme smatrao neprikladnim. Jer, prema tadašnjem gledištu crkve, usne su bile tu da prekriju zube. Zato su se na fotografijama samo idioti cerekali kao konji za medene torte. To se odnosilo ne samo na fotografije, već i na slikarstvo.

Tehničke prepreke

Ako ste i dalje željeli da se fotografišete sa osmijehom na licu, morali ste da imate dobro uvježbane mišiće. Zbog dugog vremena ekspozicije, snimanje fotografije je moglo potrajati nekoliko minuta. Održavanje prirodnog i otvorenog osmeha tako dugo i danas bi bio izazov. Zbog složene tehnologije, fotografi su obično snimili samo jednu fotografiju umjesto da isporuče niz snimaka, kao što je to danas uobičajeno. Dakle, vjerovatnoća da se dobije razumna slika povećavala se što je fotografisana osoba pozirala mirnije.

Ovaj članak se prvobitno pojavio na Business Insideru u novembru 2018. Sada je pregledan i ažuriran.

(msn)

Komentariši