Eurovision Kids Friendship

Mali Mostarci, učenici IV Osnovne škole Mostar i Osnovne škole „Ivana Gundulića“ Gundulići -Mostar juče su bili dio velike plesne priče, zajedno, sa 400.000 mališana širom Evrope. Riječ je o međunarodnoj kampanji „Eurovision Kids Friendship“ s ciljem promocije jednakosti i uključenosti, u okviru koje su na platou ispod Starog mosta mostarski učenici izveli „Ples prijateljstva”. Svake godine osmisli se nova pjesma uz popratni ples, a ovogodišnju „Den Ene” izvodi norveška umjetnica Selma Ibrahimi.

Tako je uz nastavnike dvije škole, ali i vatrogasce te policajce s mostarskim učenicima plesao i ambasador Norwegian Embassy in Sarajevo Olav Reinertsen.

„Naša Ambasada ima odlične odnose sa školama u Mostaru, nismo mogli naći bolju lokaciju za snimanje“, rekao je ambasador Reinertsen.

Naglasio je da projekat promovira mir, prijateljstvo, inkluziju i različitost, te da je izuzetno važan u trenutku dok ponovo imamo rat na evropskom kontinentu.

„Ono što danas svjedoči narod Ukrajine je nešto što je naravno potpuno neprihvatljivo i što bi se trebalo zaobići. U tom pogledu, vjerujem da današnji događaj, gdje, također, plešemo za mir, je prilično važan signal“, poručio je norveški ambasador.

Ravnateljica OŠ „Ivana Gundulića“ Marija Jurčić kazala je da zajedno sa svojom prijateljskom školom, s kojom sarađuju dugi niz godina, žele svima poslati poruku da Mostar nije grad slučaj.

„Trideset godina nakon rata ne smijemo govoriti o suživotu i toleranciji nego o pravom prijateljstvi i ljubavi“, poručila je ona Jurčić.

Promocija tolerancije, drugog i drugačijeg je, kako je navela direktorica Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić, nešto što djeca u Mostaru trebaju nositi kao životnu filozofiju.

„Mostar je izazovan u svakom pogledu i ovim plesom želimo Evropi predstaviti različitosti kao bogatstvo“, rekla je Kuštrić.

Učenice Četvrte osnovne škole i OŠ „Ivana Gundulića” Asja Frko i Lucija Primorac nisu krile radost zbog učešća u ovom projektu. Poručile su kako će stečena prijateljstva nastaviti njegovati.

Kampanju i ove godine organiziraju neke od najvećih evropskih RTV kuća: NRK (Norveška), KiKa/ZDF (Njemačka), LRT (Litva), France Télévisions (Francuska), SRF (Švicarska), Češki radio (Češka), RTP (Portugal), RTVE (Španija), RTVSLO (Slovenija) i RTE (Irska).

(Nansen Dialogue Centre Mostar/facebook/20221104)

Komentariši