Uz konferenciju o klimi COP-27 u Egiptu

Ovo je 27. konferencija. Pitam se koliko nam još konferencija treba da spasimo naš svijet. 28, 29, 30… Polovina svih živih bića, životinja i biljaka više ne postoji. Kada više nećemo ni mi postojati? Živimo u vremenima požara šuma, poplava, topljenja glečera. Imali smo najtoplije ljeto. Šta ako temperatura poraste na 40 stepeni?

Na našoj planeti preživjele su samo četiri velike životinje. Slon, nosorog, žirafa, kit.

Dobro je što se 200 zemalja sastaje na ovoj klimatskoj konferenciji. Svaka država ima svoju sudbinu povezanu sa drugom.

Loše je što na konferenciji ne učestvuju najveći zagađivači Kina, Indija i Rusija.

Kao da žive na nekoj drugoj planeti. Ono što želimo od ove konferencije: da ne potone ponovo u tihu močvaru šutnje i čekanja.

(Franz Josef Wagner)

U egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik od 6. do 18. novembra održava se Konferencija članica Okvirne konvencije UN o klimi, COP27.

Samit UN o klimatskim promjenama je počeo u okolnostima sve glasnijih poziva bogatim zemljama da obeštete siromašnije koje su najugroženije klimatskim promjenama.

Očekuje se da će se veći dio rasprave odnositi na gubitak i štetu, odnosno na sredstva za kompenzaciju koje bogate zemlje obezbjeđuju zemljama sa nižim prihodima koje snose malu odgovornost za emisije koje utiču na klimatske promjene.

Delegati na otvaranju plenarne sedmice treba da odobre dnevni red konferencije, sa pažnjom usmjerenom na to da li se bogatije zemlje slažu da kompenzacija bude zvanično uvrštena u dnevni red.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namjenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta.

Na klimatskom samitu prošle godine u Glazgovu, zemlje sa visokim dohotkom blokirale su prijedlog finansiranja gubitaka i štete, a umjesto toga podržale novi trogodišnji dijalog za diskusije o finansiranju.

Rasprava o gubicima i šteti nalazi se na privremenom dnevnom redu samita i danas će biti odlučeno da li će se naći i na zvaničnom.

“Nadam se da će to doći na dnevni red”, rekao je za reuters Matthew Samuda, ministar u ministarstvu ekonomskog rasta Jamajke.

On kaže da je došlo do omekšavanja stavova mnogih naroda, koji prije godinu ili dvije godine ne bi bili voljni da to podrže.

(NovaSloboda)

Godišnji sastanci COP-a su sredstvo preko kojeg globalna zajednica koordinira akcije za smanjenje emisije gasova staklene bašte koji utiču na zagrijavanje planete. Konferencija o klimi u Egiptu, na kojoj učestvuju predstavnici 130 država, održava se u vrijeme duboke energetske i klimatske krize. Glavni cilj ovogodišnjeg samita o klimi je da ubrza prelazak sa pregovora i planiranja akcija za klimu na njihovo sprovođenje u praksi, kao i da se ograniči rast prosječnih temperatura. Prema procjenama UN, smanjenje emisija gasova staklene bašte GHG, na koja su se zemlje potpisivanjem Pariskog sporazuma obavezale, nije dovoljno da se rast globalne temperature zaustavi na 1,5°C. Ovu granicu, prema procjenama naučnika, čovječanstvo ne bi smjelo da pređe ukoliko želi da izbjegne najgori scenario klimatskih promjena, koji bi ugrozio opstanak živog svijeta na Zemlji.

(eko)

1 komentar

Komentariši