Prije 82 godine – Muzički crtani film

Dana 13. novembra 1940. digla se zavjesa u rasprodanom njujorškom Broadway teatru, publiku je čekao treći cjelovečernji animirani film studija Walt Disney.

U stvari, siguran uspjeh: prva dva filma o Mickeyju, Donaldu i Co. zaradila su milione na kino blagajnama. Ali ubrzo su se u publici pojavio žamor i nezadovoljstvo: oni koji su očekivali crtane junake pune šala i jurnjave automobilima bili su razočarani.

Walt Disney je predstavio eksperimentalni film u kojem je orkestar svirao klasična djela, a likovi iz crtanih filmova su se pojavljivali kao mitska bića poput jednoroga ili Pegaza.

Koncertno veče u kinu, to je bila Diznijeva ideja. Zvuk bi trebao igrati glavnu ulogu. Producent je postavio 80 dodatnih zvučnika za Surround Sound, za istoriju filma. Promašaj je umalo doveo do bankrotiranja studija.

A onda je “Fantasia” doživjela renesansu 1969. godine: Naime, u to vrijeme, narkomani su se opijali jarkim slikama iz ovog crtanog filma i pustili da im one posluže kao muzički spot za njihova “putovanja”.

(wams)

Komentariši