Misteriozni Banksy

Banksy je misterija – i poznat po putovanjima u krizna područja. Prethodnih dana je umjetnik vjerovatno bio u Ukrajini i navodno se tamo ovjekovječio sa nekoliko radova. Reagovalo je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Posjećujući ratom razorene dijelove Ukrajine, Banksy je ostavio trajne utiske. Ulični umjetnik je u početku pokazao samo jednu sliku na svom Instagram kanalu. Ali i drugi radovi u nekoliko ukrajinskih gradova potiču od svjetski poznatog umjetnika, kako prenosi britanska novinska agencija PA, pozivajući se na Banksyjevu PR agenciju.

Banksyjev identitet je misterija. Shodno tome, Banksy je bio umjetnički aktivan u glavnom gradu Kijevu i u teško oštećenim predgrađima Borođanka i Irpin. Slika koju je podijelio na Instagramu prikazuje djevojku koja naizgled radi stoj na ruci na ruševinama naspram sivog zida uništene kuće. “Borodjanka, Ukrajina” piše u propratnom tekstu. Objava na Instagramu tradicionalno se smatra znakom da Banksy potvrđuje da je to njegovo djelo. Kako javlja reporter ukrajinskog emitera 1+1, kuća na kojoj je postavljena slika, visoka oko pola metra, uništena je ruskom bombom. Ukrajinci su bili oduševljeni na društvenim mrežama.

“Hvala vam što inspirišete ljude svojim radom i podsećate da rat nije završen i da se mnogi ljudi, uključujući i decu, bore za slobodu”, prokomentarisao je sliku na Instagramu jedan korisnik iz te zemlje. Borodjanku, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, ruske trupe su zauzele 24. februara ubrzo nakon početka rata. U aprilu su ukrajinske jedinice uspjele da oslobode naselje. Ukrajina optužuje ruske trupe da su počinile “masovne zločine” u predgrađu, kao i u Buči, Hostomelu i Irpinu. To uključuje ubistva, otmice, mučenje i silovanja.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši