Sa stranica stare štampe: Pijani pilot, 1927.

U časopisu “Vreme” od 31. jula 1927. godine objavljen je interesantan tekst o pilotu, koji je volio popiti koju čašicu više:

“Mostar, 30 jula. – Kod ovdašnje Vazduhoplovne Komande u Jasenicama nalazi se Rus g. Paraponov. On se sinoć, u ruštvu nekolicine mladih ljudi, dobro napio. Jutros oko pet časova Paraponov je u društvu g. Milana Šantića izašao iz lokala, u kojem je bančio i počeo po ulicama da diže larmu. Krenuo je na aerodrom i kada je tamo stigao, bez ikakvog pitanja otvorio je jedan veliki hangar i iz njega izvukao avijon tipa Brandenburg. Za nekoliko časaka on je upalio motor i sa Šantićem se digao nekoliko stotina metaara. Baš kada se nalazio iznad starog mosta, u aparatu koji nije bio spreman za let nestalo je benzina i avijon je počeo naglo da se spušta. Avijon je lebdeo tako nisko, da je jednim krilom zahvatio zgradu gradske Opštine.

Izgledalo je da je katastrofa neizbežna i ogromna masa sveta sa strahom je očekivala strašni pad. Avijon se najzad srušio u vinograd jednog muslimana, na Mazoljicama, više gradskih kuća.

Nekim sretnim slučajem obojica su, i Paraponov i Šantić, ostali nepovređeni, ali je zato avijon vrlo oštećen i onesposobljen za dalju upotrebu. Šteta se ceni na 250.000 dinara. Osim toga nanesena je velika šteta sopstveniku vinograda, koji je već podneo tužbu radi upropašćene loze.

Poručnik Paraponov biće stavljen pod Vojni Sud. Mostarsko građanstvo, koje je u velikom broju pohitilo do mesta pada avijona, komentarisalo je i osuđivalo ovaj besni podvig, koji bi, da je avijon pao gde u sam grad, prouzrokovao mnogo veću katastrofu.”

(Vreme)

prilog: Pilot i avioni na aerodromu u Jasenici

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Komentariši