Negdje daleko – Pogled s druge strane, Sydney

Danas sam planirao da plivam na Olimpijskom bazenu, maltene ispod tvog lučkog mosta u Sjevernom Sidneju. Uhvatio sam voz do tamo, sišao do bazena, kad ono bazen zatvoren zbog rekonstrukcije.

Pošto sam se naoštrio da otplivam, morao sam se osloniti na moga starog prijatelja Google i on me obavijesti da ima bazen sa druge strane luke.

Na moje oduševljenje Google mi reče da do bazena mogu stići trajektom, direktno ispod Sidnejskog lučkog mosta.

Stigao na bazen, otplivao svoju turu, i ujedno dobio priliku da vidim Opera House iz drugog ugla.

Nakraju sam sam sebe nagradio, i završio na zasluženom pivu i ručku u najstarijem pubu ili pod naški, kafani u Sidneju po imenu, o čemu svjedoči tabla iznad ulaza na kojoj pišw “Fortune of War, Sydney's oldest Pub”. U prevodu “Ratna sreća”.

(nenad/20221230)

Za podsjećanje:

Olimpijske igre – Sydney 2000

XXII Olimpijske igre održane su 2000. godine u Sydneyu, u Australiji. MOO je 1993. godine birao domaćina između slijedećih gradova: Pekinga, Berlina, Istanbula i Manchestera.

Po opštoj ocjeni, s obzirom na sjajan nivo organizacije, kvalitetu sportskih natjecanja, ljubaznost domaćina i fantastičnu atmosferu koja je vladala cijelo vrijeme Igara, ove Igre su proglašene “najboljim Olimpijskim igrama u dotadašnjoj povijesti”.

Na spektakularnom otvaranju je Olimpijski plamen na stadionu upalila Cathy Freeman, koja je kasnije na istim Igrama osvojila zlato u atletici (utrka na 400 m). Time je postala prva osoba koja je na istim Igrama bila počasni palitelj baklje i osvajač zlatne medalje. Kao pripadnik izvorne domorodačke manjine Aboridžina, Freeman je svojim postignućem postala australska heroina za sva vremena.

Rekordan broj od 199 nacija je sudjelovao na Igrama, a jedina članica MOO koja nije sudjelovala bio je Afganistan, čiji nastup je zabranio tadašnji afganistanski talibanski režim iz vjerskih razloga.

U program Igara je uključen triatlon.

U takmičarskom proramu su se istaknuli slijedeći pojedinci i događaji:

-Plivač Ian Thorpe iz Australije, tada star svega 17. godina, je osvojio tri zlatne i dvije srebrne medalje. Posebno su upečatljivi bili svjetski rekord na 400 m slobodno, te nastup u štafeti 4×100 m slobodno kada je Thorpe u zadnjoj dionici nadoknadio veliki zaostatak za do tada vodećom štafetom SAD- i pri tome pomogao svom timu osim zlata oboriti i dotadašnji svjetski rekord.

-Steve Redgrave, veslač iz Velike Britanije, je zlatnom medaljom u četvercu bez kormilara ostvario svoju petu zlatnu medalju na petim Igrama za redom.

-Kamerun je osvojio istorijsku zlatnu medalju u finalu nogometnog turnira, pobijedivši Španiju nakon izvođenja jedanaesteraca.

(sh.wiki)

 “Fortune of War”, najstariji pub u Sydneyu

Kao najstariji javni hotel s kontinuiranom licencom u Sidneju, “Fortune of War” je oličenje istorije Sidneja. Ima dugu, „šarenu“ reputaciju kao popularna „prva i posljednja stanica na obali“ za mornare i trupe australskih oružanih snaga koje su trebale iskusiti „sreću rata“ kada su napustile Sydney Cove, kako bi branili svoju zemlju.
Pub “Fortune of War” je prvobitno bio izgrađen 1828. godine od strane bivšeg osuđenika Samuela Terrya, koji je kasnije postao poznat kao “Botany Bay Rothschild” zbog svojih pronicljivih poslovnih odnosa. Samjuel Terry je stigao u Australiju 1800. godine nakon što je osuđen za krađu 400 čarapa i osuđen na progon od sedam.
Nakon izricanja kazne, Terry se preselio u Sydney, postao gostioničar i dobio jednu od dvadeset licenci za alkoholna pića 1810. godine
Tooth & Co, pivara koja radi u Sydneyu od 1835. godine, obnovila je hotel Fortune of War 1921. godine. “Ratna sreća” se koristi kao javna kuća više od 188 godina.
The Fortune of War ima dugoročnu reputaciju kao popularna „prva i posljednja stanica na obali“ za mornare i trupe australijskih oružanih snaga koji su trebali iskusiti „ratnu sreću“ kada su napustili Sidnej Cove da brane svoju zemlju.

ANZAC Day
Pripadnici 2. brdske baterije susreli su se na godišnjicu Anzac dana u The Fortune of War od 1948. Jedinica je formirana 1942. i služila je u Papui Novoj Gvineji od 1943. Nakon prestanka neprijateljstava na tom području, poslani su u Japan s British Occupation Force, a kasnije je službovala u Vijetnamu i Maleziji.
“Ratna sreća” je predložena kao mjesto susreta nakon svakog marša na Dan Anzaca od strane jednog veterana baterije, koji je bio zaposlen u Odboru za pomorske usluge preko puta hotela.
Iako većina veterana više nije s nama, The Fortune of War je i dalje ostalo mjesto susreta za Dan Anzaca, za mnoge veterane i druge Australce, na jednom od najvažnijih dana ove zemlje.

(spagos)

Komentariši