Prirodna ljepota protiv čula mirisa

Čak i klasifikacija ove biljke zvuči čudno: Titan arum pripada redu žabolikog kozlaca i rodu Amorphophallus. Biljka je prethodnih dana pokazala sav svoj sjaj u obliku falusa u botaničkom vrtu Adelaide u Australiji. Najveći cvijet na svijetu procvate samo jednom svakih dvije do pet godina.
U ritmičnim intervalima, njen klip se zagrijava na više od 36 stepeni Celzijusa i odaje smrad trulog mesa, smrdljivih čarapa i užeglog sira. “Složena aroma,” oduševljen je glavni vrtlar Adelaide, Matt Coulter. „Fascinantan cvijet!.“

U svojoj rodnoj Sumatri, ova biljka je pod ozbiljnom prijetnjom od nestanka, jer tamošnja prašuma postaje žrtva plantaža palminog ulja. Miris (bolje reći smrad) biljke privlači insekte oprašivače poput strvinara. U Adelaidu je privukla stotine posjetilaca. Nakon otprilike dva dana, smrad se raspršio i biljka je počela venuti.
Sličan spektakl se povremeno može doživjeti i u Njemačkoj. Botanička bašta u Bonu je 2013. godine dokumentovala svjetski rekord, Titan arum – cvat visine 320 centimetara.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši