Stari grad – kafana Gunga

1899. dr. Grzlo Czech

1995. (Taib i Mira Balić) 

 2020.

2022.

Gunga

Mostar i Stari grad, ali i raja, pričaju o ljepoti kafane i gostoprimstvu Jusufa Hrnjičića-Gunge

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, okupljena na predmetu Marketing, učeći i usvajajući nova znanja, uradila je istraživanje bazirano na pričama starijih članova familija i komšiluka, koji su svoje prve izlaske, simpatije, sastanke i druženje vezali za kafanu čuvenog Mostarca, Jusufa Hrnjičića, poznatog po nadimku Gunga.

Šta ćemo, kako ćemo, gdje ćemo – idemo kod Gunge. Kafana u strogom centru stare jezgre grada Mostara, stotinjak metara udaljena od čuvenog mosta  – Kriva Ćuprija, zvala se upravo tako –  Gunga.

Znatiželja i istraživanje studenata odveli su ih do Hadže, sina GungeE, od koga su pobliže saznali da je Gunga nadimak oca mu rahmetli, gdje ga je samo bliža rodbina i prisnija raja poznavala po imenu i prezimenu, svima je bio prepoznatljiv po nadimku Gunga.

Na generacije se prenosilo samo Gunga, po čemu je i nastavio da živi u narodu. Ovaj nadimak je jednostavno došao iz naroda, objasnio je njegov sin.  Strance, pa i raju koja nije odrastala u Mostaru uglavnom zanima, kako kažu prevod i/ili značenje Gunga, međutim kad im se kaže da prevod riječi ne postoji, stranci ostaju pomalo zbunjeni i simpatično ponavljaju Gunga, što im je teško i za izgovor, te se izmami osmijeh svima.

„Raja se sjeća Gunge, moga oca, a to mi mnogo znači“, studentima je kazao njegov sin.

Gunga i dalje živi

Istraživački duh i dalja saznanja, studente su doveli do Envera Hrnjičića, Gunginog brata, od koga su saznali kako je ova porodica otvorila kafanu, a poslije Villu.

Enver je studentima objasnio kako su 70.tih godina naslijedili od oca jednu parcelu na veoma atraktivnoj lokaciji u kojoj su prepoznali dobru poslovnu priliku. Došli su na ideju da bi mogli otvoriti kafanu, to je bilo nekako interesantno i novina toga vremena. Kafana je radila dobro, velika je posjećenost bila, pjevalo se, slavili rođendani, nove godine, Dan žena, našao se uvijek neki razlog za slavlje, ali eto i plakalo se, život je to.

„Devedesete su učinile da kafana prestaje se radom, a nakon sticanja uslova za ponovno aktiviranje došlo se na ideju otvaranja nečeg novog, originalnog, što nije ni apartman niti klasični hotel-počela je sa radom Villa Gunga“, obrazložio je Enver, brat Gunge.

„Ocu bi bilo drago, da vidi kako je na istom mjestu gdje smo imali kafanu, nastavila s radom Villa. Otac je umro 1992. godine, ali je nastavio da živi s mostarskom rajom i svima nama“, kaže Hadže-Điđi, sin Gunge.

(NovaSloboda.ba)

Vidimo se kod GUNGE…

Prve simpatije, sastanci i druženje raje tih 1980-ih vezani su za kafanu čuvenog Mostarca, rahmetli Jusufa Hrnjičića, poznatog po nadimku Gunga.

Šta ćemo, kako ćemo, gdje ćemo – idemo kod Gunge.To je bilo nekako interesantno i novina toga vremena, jer to nije bila tradicionalna kafana već (kafić) nešto sasvim novo i modernije za to doba.Kafana u strogom centru stare jezgre grada Mostara, stotinjak metara udaljena od čuvenog mosta – Kriva Ćuprija, zvala se upravo tako – Gunga. Bili su tu još i kafić Tin i Aga u kojim se raja okupljala.

Gunga je umro 1992. godine, ali je nastavio da živi s mostarskom rajom i svima nama otvaranjem Villa Gunga, izjavio je Hadže-Điđi sin Gunge.

(Aid)

Komentariši