U sjećanju: Dick Fosbury, tvorac modernog skoka u vis

Dick Fosbury, legendarni olimpijski zlatni skakač u vis koji je napravio revoluciju u atletici, umro je u nedjelju od limfoma, javio je njegov publicista i dugogodišnji prijatelj Ray Schulte. Fosbury je imao 76 godina

“Teška srca moram objaviti vijest da je dugogodišnji prijatelj i klijent Dick Fosbury preminuo mirno u snu, rano u nedjelju ujutro, nakon kratkog napada s ponovnim pojavom limfoma”, napisao je Schulte na Instagramu u ponedjeljak.

Fosbury je u svijetu atletike, i sporta uopšte, ostao poznat po svojoj prepoznatljivoj tehnici skoka u vis – popularni “Fosbury Flop” – gdje se prvi bacio natrag preko letvice, na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju 1968. godine. Fosbury je oborio olimpijski i američki rekord skokom od 2,24 metra i osvojio zlatnu medalju.

Na Državnom sveučilištu Oregon, Fosbury je 1968. osvojio NCAA prvenstvo u dvorani i na otvorenom, koristeći baš “flop” skok.

Njegov skok je bio pun pogodak, iako je u početku dobio ime “flop”, što se može prevesti kao “promašaj”, ime koje je ostalo zapisano uz njegovo ime.
Amerikanac je razvio vlastiti stil skakanja, u kojem je skakao unatrag, a glavom išap naprijed preko letvice. Na taj način je prvi koristio biomehaničke prednosti ovakvog pristupa skoku.
Tada 21-godišnjak postao je olimpijski šampion i postavio olimpijski rekord sa 2,24 m.
Ranije je Straddle-Stil, u kojem sportisti preko letvice preskaču sa strane stomaka, bio uobičajena praksa. Ali, nakon Fosburyjevog uspjeha 1968. godine, takozvani “Fosbury flop” postao je dominantni stil skakanja.
Inače, Fosberi, koji je bio psihički preopterećen zbog uspjeha novim skokom i njegovog olimpijskog uspjeha, završio je karijeru skakača u vis samo godinu dana kasnije, u 22. godini života..
Međutim, jedno se čini sigurnim: njegov izum je ostao za vječnost…

(sport)

(spagos)

Komentariši