Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Ramazan, mjesec posta, ove godine je počeo 22. marta, u srijedu navečer, dok je prvi dan posta 23. mart. To je mjesec pročišćenja duha, uma i tijela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih tjelesnih uživanja.

Ramazan službeno počinje prethodne večeri nakon zalaska sunca kada počinje novi dan po islamskom kalendaru.

Tokom ramazana obavlja se teravih namaz. To je namaz koji je sunnet, odnosno ono što je posljednji poslanik, Muhammed a.s. činio, a što trebaju muslimani da slijede.

Prvi teravih namaz klanjat će se 22. marta ove godine.

Muslimani vjeruju kako je Kur'an obznanjen tokom ramazana.

Tokom ramazana mnogi se posvećuju ibadetu i učenju Kur'ana. U mnogim džamijama praktikuje se učenje mukabele. Mukabela predstavlja zajedničko čitanje Kur'ana. Jedna osoba ga čita, dok drugi slušaju. Pretežno ga više hafiza čita.

Vjernici ustaju ujutro na sehur što predstavlja doručak i doručkuju do određenog minuta.

Potom nastaje post, koji se prekida kada se čuje ezan za akšam namaz, kada nastupa iftar. Pucanje topa u vrijeme akšama također označava prekid posta.

Tokom ramazana prave se najljepša jela, a običaj je da se priprema topa. Topa se pravi tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira, a servira se uz somun.

Osim tope, jedu se i hurme. Poslanik je jeo neparan broj hurmi.

Ramazan je prilika da se ljudi približe Bogu. Ramazanski bajram nastupa 21. aprila 2023. godine.

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, povodom dolaska mubarek mjeseca Ramazana od srca dobro zdravlje, sreću i da mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

(spagos)

Komentariši