

Restoranski vodič “Osteria d'Italia” je muss za ljubitelje italijanske kuhinje.
On preporučuje dobrih 1.700 restorana od Južnog Tirola do Sicilije.
Njihova atmosfera je često prizemna, ali u restoranima gotovo sigurno nema turista – i svi će zagarantovano poslužiti odličnu hranu po poštenim cijenama.
Restoranski vodič “Osteria d'Italia” je izdat od udruženja Slow Food. On prikazuje najbolje talijanske osterije, vinske barove i agroturizame koji su u skladu s idealima pokreta Slow Food – služeći jednostavnu, tipičnu hranu dobrog okusa, po razumnim cijenama.
Nije bitno kako restoran izgleda, ne radi se o lijepom uređenju interijera, već o kvaliteti jela.
Na slikama:
Italija ima desetine hiljada osterija. Fantastična kuhinja se često služi iza rustikalne fasade.
Insajderski savjet na vratima Rima: “Osteria ‘Na Fojetta” u Frascatiju (ispod) sigurno ne bi dobila nagradu za dizajn, ali je uvijek puna mještana koji naručuju naprimjer, domaću tjesteninu sa slaninom i artičokama (gore).
(welt)
Napomena: kod nas se koristi riječ oštarija (od tal. Osteria), što ima značenje: krčma, gostionica, birtija.
(spagos)