Nevjerovatne priče iza poznatih fotografija (5)

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Ali da li ste se ikada zapitali kako je određena fotografija snimljena i zašto? Ko je osoba koja je stajala iza objektiva? Neke od najpoznatijih i legendarnih fotografija bilježe važne događaje u svjetskoj istoriji koji bi inače mogli biti izgubljeni. Osim poruka koje prenose, fotografije često imaju i onu drugu priču.

Spremni da pogledate dalje od objektiva? Krenite kroz neke nevjerovatne priče iza poznatih fotografija.

Nagasaki, 1945.
Iako je fotografisana i atomska bomba koja je eksplodirala na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, fotografija eksplozije druge bombe, koja je bačena na Nagasaki 9. avgusta, jedina je koja hvata punu veličinu oblaka pečuraka koji se širi preko Nagasakija 6.000 km iznad grada, pokazuje iz zraka. Kobne posledice snimio je svojom ličnom kamerom poručnik Charles Levy u avionu za posmatranje B-29 The Great Artiste, . Veliki umjetnik

Iwo Jima, 1945.
Slika američkih marinaca koji podižu zvjezdanu zastavu na planini Suribachi, Iwo Jima, fotografa Joea Rosenthala od 23. februara 1945., jedna je od najpoznatijih fotografija Drugog svjetskog rata i reprodukovana je širom svijeta. To je bila druga zastava podignuta na ostrvu tog dana.

Albert Ajnštajn, 1951.
14. marta 1951. (na dan njegovog 72. rođendana), paparaci su uhvatili Alberta Ajnštajna kako izlazi iz svoje kancelarije na Institutu za napredne studije u Prinstonu, Nju Džersi. Iritiran okupljenim novinarima, svjetski poznati teoretski fizičar je isplazio jezik umjesto da im se osmehne.
(msn)

(spagos)

Komentariši