90 godina polo-majice

Da biste shvatili značenje i važnost ovog komada odjeće, morate zapamtiti samo jednu stvar: medvjedić Winnie, kralj Charles (74) i James Bond izgledaju zapanjujuće u njoj.
Kao mladi princ, Charles je nosio polo majicu tamo gde joj je zaista i mesto: na konju na polo utakmici. Nikad nije bio ležerniji, niti mu je to bilo dozvoljeno. James Bond Daniela Craiga je 2006. godine dobio dozvolu da nosi britanski klasik iz Sunspela (145 eura) u filmu “Casino Royale”, koji posebno naglašava bicepse. U ovoj košulji svako može biti mali tajni agent na odmoru na Rivijeri. A da li je medvjedić Winnie ikada viđen u drugoj košulji?
Polo je 80-ih bilo ono što su bile trapez pantalone 70-ih: izraz životnog stila. Srce generacije kucalo je pod krokodilom ili polo igračem. Morale su biti jednobojne, što je na čovjeku bila bljeđa ružičasta, to je više dizao nos i podignutu kragnu. Neki to rade i dan danas.
Da li je Indijac imao pojma kakvu će uslugu učiniti poperu, snobu iz 80-ih, kada je izmislio lagani, praktični gornji dio za jodhpure pantalone na polo poniju? René Lacoste, teniska legenda, nadimak “Le Crocodile”, učinio ju je svojim zaštitnim znakom. Osvojio je US Open 1926. u polo majici. Početak trijumfalne povorke za nosioce i nošene koja traje do danas.
Koji je to drugi komad odjeće dobar za svih 24 sata dnevno?
Sa bež pantalonama na posao, sa šocom na plaži, za džoging za vikend?
Polo majica ovih dana puni 90 godina! Stoga, kragnu gore!

Šta je zapravo polo majica?
Slip-on košulja sa kratkim kopčanjem odozgo, sa svega nekoloko dugmadi i kratkim rukavima. Klasični materijal je prozračni pamučni pike sa tipičnom prošivenom strukturom ili strukturom nalik na vafle. Sa malo tvrđom kragnom, a poleđina je nešto malo duža od prednje strane.

Kultni brendovi: Lacoste, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Fred Perry, Sunspel.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Komentariši