OKC Abrašević: SAFMo Artist Talk s Marthom Cooper i Lady Aiko

Martha Cooper, legendarna američka  fotografkinja i Lady Aiko, japanska ulična umjetnica sa trenutnom adresom u New Yorku, kao specijalne gošće 12. Street Arts Festivala Mostar (SAFMo) održaće panel i predstavljanje svog rada večeras u 20:00 sati u OKC Abrašević.

Martha, koja se više od 40 godina specijalizovala za dokumentovanje i snimanje urbane umjetnosti i arhitekture, te je i dan danas aktivna protagonistica svjetske graffiti scene.

Lady Aiko, pionirka urbanog pokreta poznata po kreiranju „Bunny stencila“, u svom radu na fantastičan i prepoznatljiv način spaja elemente pop art kulture, apstrakcije, graffita i tradicionalnih japanskih motiva.

Umjetnice su već  stigle u Mostari obišle su neke od lokacija gdje se odvijaju aktivnosti festivala, upijajući atmosferu grada i stvarajući prvobitne veze s okruženjem.

„Naša glavna ideja, približavanja umjetnosti svima, ovim događajem dokazuje koliko je spajanje umjetnosti i aktivizma važno za kreiranje kulturne platforme koja podstiče važne i pozitivne promjene. Ponosni smo što smo naš program obogatili ovogodišnjim gostovanjima i vrijednim suradnjama i zahvalni Ambasadi SAD u BiH na podršci ideje“, ističu organizatori.

SAFMo će trajati do 3. septembra i okupiće autore iz BiH, regije i svijeta, koji će stvarati na ulicama grada, a pored toga odvijaće se raznoliki sadržaji za sve generacije, pružajući jedinstvenu priliku da se uroni u svijet umjetnosti i kreativnosti.

(NovaSloboda.ba)

Komentariši