Prije 88 godina – Pronađena igra “Monopoly”

Čak ni društvena igra “Monopoly” nije nedodirljiva: postoji izdanje iz Bielefelda, nekoliko izdanja “Star Wars”, “Ratova zvijezda” (i jedna od tinejdžerskih horor serijala “Stranger Things”), verzija iz Mercedesove podružnice AMG i bezbroj drugih verzija.

Svako ko nostalgično oplakuje eufoniju Schlossalleea (najskuplje ulice u originalu) nije razumio igru. To je izjava ljubavi prema kapitalizmu, zbog čega su asortimani proširenja proizvoda u duhu pronalazača.

Zapravo postoje dva pronalazača: Elizabeth Magie, koja je izmislila društveno kritičku prethodnicu “The Landlord's Game” i Charles Darrow (na fotografiji), koji ju je dalje razvio.

Pravila su jednostavna: kupi šta možeš, a onda stiskaj ostale dok ne bankrotiraju. Igrački gigant Parker kupio je prava i plasirao igru kao “Monopoly”, dana 5. novembra 1935. godine – do danas je proizvedeno preko pet milijardi zelenih i crvenih kuća. Naravno, i prodato. Međutim, jedan od osnovnih problema ostaje neriješen: Dok se ne razjasni vlasništvo nad važnim ulicama, igra često potraje bolno dugo.

(welt)

(spagos)

1 komentar

Komentariši