Prije podne pijaca, popodne igralište za zabavu i sport

nekad i sad…

oizled štandova, ispod i iznad tendi

popodne i nedeljom, (buvljak)

Na pijaci Wilhelmplatz u Kelnu, Njemčka, pazarni dani su se održavali već 1900. – 125 godina kasnije, svježa hrana je dostupna na ovom trgu šest dana u sedmici.

Wilhelmplatz oživljava rano ujutro. Trgovac voćem i povrćem Recep Özel, svoj štand počinje postavljati u 6 ujutro, a prije toga je već obavio nabavku robe na veletržnici. Prvi kupci dolaze u 8 sati, kritički testiraju jagode, kupuju grožđe, paradajz ili krompir. Ovaj 27-godišnjak je radio i na drugim pijacama, ali posebno subotom, nigdje nije tako velika gužva kao Wilhelmplatz u Nippesu. A onda, naravno, tu je i jedinstvena prodajna točka koju Recep Özel s ponosom ističe: Wilhelmplatz jedino mjesto u Kelnu gdje se pijaca održava šest radnih dana. Nedeljom je pauza, ili povremeno Buvlja pijaca. Skoro 3.500 kvadratnih metara kvadrata se stoga naziva “trbuhom Nippesa”. Izgrađena je 1899. godine prema planovima gradskog službenika Kelna Hermanna Josefa Stübbena kako bi se i nepoljoprivredno stanovništvo, poput državnih službenika i radnika, moglo snabdjeti svježom hranom. Za Reinholda Krusea to je prije „dat Hätz vun Neppes“. Nippeser je zabilježio kroniku Wilhelmplatza u knjizi.

„Danas je tržnica Nippes jedina u Kelnu koja podsjeća na pazar zbog svoje publike, svojih pokrovitelja i ponude; ovdje se Orijent i Zapad spajaju jedno u drugo“, rezimira on. Slično to vidi i Marthe Berens, suvlasnica “kioska za kafu” na rubu pijace: “Nema mjesta gdje je raznolikija gužva nego ovdje; ovdje se hipsteri miješaju s dugogodišnjim stanovnicima.”

Srce Nippesa kuca skoro 125 godina. 

Prvi pijačni dan na području koje je prvobitno nazvano “Wilhelmsplatz”, a zatim označeno ponekad sa, a ponekad bez ovog “s” datira od 24. jula 1900. godine. “Uredba o tržišnoj policiji” tada je regulisala ono što je i danas važeće: „U Nippesu je pijaca svakog radnog dana na Wilhelmsplatzu…“ Ali ubrzo nakon toga sve je stalo, nedostajalo je kupaca, a kao rezultat toga, pijaca se “zatvorila”, pišu novine “Kölner Stadt-Anzeiger” iz 1901. godine: “Domaćicama se pruža mogućnost da kupuju povrće i druge potrebštine na druge načine. Putujući trgovci, muškarci i žene, nudili su svoju robu na prodaju na ulicama danju, ili  se najavljivali kucanjem na vratima, kao i uzvicima, koji zbog svoje melodijske svestranosti nailaze na hiljadustruki odjek među mladima.” Godine 1904. započeo je uspješan pokušaj oživljavanja pijace. 1914. godine su na ovoj pijaci po prvi put su ponuđene banane.

Smeće i saobraćaj su problem.

Gradu je najveći dio zemljišta potrebnog za tržište ustupio proizvođač rakije i ugostitelj Paul Bolder. Očigledno sa zahtjevom da se koriste kao pijaca svaki dan, i kao igralište u popodnevnim satima. “Ali nismo pronašli nijedan zapisani dokaz o tome”, kaže Reinhold Kruse. Ipak, glasine su se i dalje širile 1970-ih od strane roditelja, koji su se žalili da njihova djeca ne mogu da se igraju na Wilhelmplatzu jer su tamo bili parkirani automobili. U svakom slučaju, godinama je trajala teška borba za Wilhelmsplatz, a smeće i saobraćaj su bile žestoke debatne teme. Godine 1970. najavljeni su planovi za izgradnju podzemnog parkinga ispod trga, zbog sve većeg pritiska parkiranja. Ideja je odbačena tek 1988. godine nakon dugogodišnjih protesta. Razmišljanja o smanjenju broja pazarnih dana također se morala nekoliko puta odlagati. 

Njemačka historija zgusnula se na Wilhelmsplatzu kao pod lupom. Godine 1923. hiperinflacija je podigla cijenu funte paradajza na pet miliona maraka. Komunisti i nacionalsocijalisti su se borili jedni protiv drugih, prije nego što su nacisti preuzeli vlast 1933. godine. “Haringa, haringa, debela kao Gering”, vikao je holandski prodavac ribe i bio priveden na nekoliko dana. Poslije je pričao da je samo viknuo: „Haringe, haringe, guste kao i uvijek!” Hitlerjugend i “Udruženje njemačkih djevojaka” koristili su trg kao mjesto okupljanja, jevrejski stanovnici su maltretirani i deportovani, a mnoge zgrade su na kraju bile uništene savezničkim bombardiranjem. Uključujući i veličanstvenu poštu na uglu Wilhelmstrasse i Christinastrasse, čiji je toranj toliko ličio na toranj crkve. Pošta i dalje postoji na istoj lokaciji, ali u poslijeratnoj zgradi.

Uprkos svom užasu i ljutnji, ljudi iz Nippesa su se takođe rado sastajali i slavili na Wilhelmplatzu, koji je dobio ime po susjednoj Wilhelmstrasse. Godine 1960. grupa Nippes vigilante prvi put je otvorila ulični karneval ovdje – dva sata prije nego što je počeo glavbni karneval na Alter Marktu u Kelnu. “Karneval ovdje počinje u 9:11 ujutro, a zatim se kreće u centar grada”, kaže Reinhold Kruse, ne bez nestašne radosti: “I tamo im recite da ćemo u 11:11 ujutro, otvoriti ulični karneval u Kelnu.”

Međutim, kroničar iz okruga Nippes ne želi da ne pomene još jedno uzbuđenje. Multifunkcionalni paviljon, pod čijim su krovom početkom 1990-ih spojeni toaleti, kiosk, trafo stanica i pozornica, bio je arhitektonski „potpuni promašaj“. Gradonačelnik Norbert Burger izviždan je na otvaranju 1992. godine. Marthe Berens, koja upravlja svojim kioskom u jednoj od ova dva paviljona, ipak se pomirila sa zgradom koju je Burger nazvao „Tadž Mahal Nippesa“. Čak joj se to “malo i dopalo”. Jer svako može sjesti i popiti pivo na stepenicama ispod ogromnog krova. To je “i praktično i čudno”.

Ovo se u osnovi odnosi na cijeli Wilhelmplatz.

(ksta)

Reinhold Kruse: „100 Jahre Markt auf dem Wilhelm(s)platz“

www.nippes-geschichte.de

prevod. Smail Špago

Komentariši