Međunarodni dan žena, 8. mart

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u periodu prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa, kao i emancipaciji žena.

Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskihh događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, kada su poginule 123 žene i djevojčice.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijekau doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Proteste je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila “Međunarodni dan žena”‘”, na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Sljedeće godine, Međunarodni dan žena obilježilo je preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

(NovaSloboda.ba)

Sretan 8. mart, Međunarodni Dan žena

Našim damama, i svim ženama svijeta

Sretan 8. mart, međunarodni dan žena

(spagos)

Komentariši