“Mostarsko ljeto 2024”

Ovogodišnja međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto” biće otvorena u petak, 21. juna, u Centru za kulturu Mostar koncertom “Sevdah uz saz”, na kome će učestvovati interpretatorica sevdalinke Alma Subašić, a u sklopu dvomjesečnog programa ponudiće oko tridesetak kulturnih sadržaja.

“Organizatori manifestacije su i ove godine pripremili bogat program kulturnih sadržaja: koncerte, predstave, izložbe, promocije knjige, folklorne večeri, večeri modernog baleta i slično, a oni se i ove godine mogu razlikovati samo svojom kvalitetom i kvantitetom, a sve s ciljem da domicilnom stanovništvu, turistima i dijaspori uljepšaju ljetne dane u našem gradu”, istakla je PR “Mostarskog ljeta” Adna Ajanić na press konferenciji u utorak u Mostaru.

Dario Terzić, urednik kulturnih programa u mostarskom Centru za kulturu koji se na manifestaciji predstavlja s deset sadržaja, istaknuo je kako će događaji na Mostarskom ljetu kroz dvomjesečni program naglasiti važnost kulture u našem društvu.

Uz ostalo, Centar za kulturu je pripremio izložbu karikatura “Stari most”, čiji je autor Ito Korjenić i izložbu umjetnika grada Mostara “Mostarska paleta”, kao i izložbu Dragane Nuić, Vesne Guga Sušac i Adrijane Mlinarević Cvetković.

 U sklopu bogatog programa, između ostalog, bite upriličene i promocije knjiga: “Plemeniti Mostar” autora Ahmeta Kurtija, “Bošnjaci-nacija nakon genocida” autora Jasmina Mujanovića, “Nije sve zaboravljeno-priče iz drugoga vremena” Darija Terzića, “Sevdalinka”, Muhameda Žere, te romana “Melun” autora Envera Čolakovića, kao i “Inuredan” autora Azera Sandžaktara -Bijedića i “Jedinstveni matični broj” Lidije Dimikovske.

Organizatori su najavili i koncert Mostarskih tamburaša, zatim “Veče sevdaha i smotra folklora”, te nastup plesnog studija “Mo Stars”.

Muzej Hercegovine pripremio je izložbu radova iz Fundusa Bošnjačkoga instituta Sarajevo i promociju likovne monografije autora Salima Obralića, kao i javno predavanje “Bosanska usmena tradicija, 250. godišnjica objave balade “Hasanaginica” i izložbu „Pet decenija filma Bitka na Neretvi“. Takođe, biće upriličena i izložba “Mostar u stilu velikih majstora”, autorice Mije Fendi. 

Narodno pozorište lutaka najavilo je predstavu „Državni lopov“ – Studio Teatar, zatim  „Ne daj se generacijo“ u režiji Alena Muratovića i Marija Drmaća, te predstavu “Ko je lud“, u režiji Mirze Begića. Za najmlađu, pak, publiku Pozorište lutaka Mostar pripremilo je predstave “Lutka Sapiens“, Legenda o rijeci Neretvi“, Bilo jednom jedno jaje“ i dr.

Mostarsko ljeto je, inače, tradicionalna međunarodna kulturno-turistička manifestacija, koja datira još iz 1979. godine, a koja ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulturno umjetničke scene i turističke ponude u Mostaru, a samim tim i cijele BiH.

Od 2008. godine, ova je manifestacija prekinuta da bi se ponovno revitalizovala 2015. godine u organizaciji pet institucija kulture grada Mostara: Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Mostarsko ljeto se održava pod pokroviteljstvom Skupština HNK-a i Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)

Komentariši